tiistai 14. helmikuuta 2017

Split, Kroatia


Päätin aloittaa matkailublogin ystäväni innoittamana. Päätarkoitukseni on tallettaa reissujuttuni ja muistoni itselleni, perheelleni, ystävilleni ja miksei kaikille, joita matkustaminen kiinnostaa. Aloitan blogini kirjaamalla ylös viime vuoden reissut, jotka ovat vielä säilyneet muistissa melko tuoreina.


Ensimmäinen matkani vuonna 2016 oli huhtikuun lopussa, lukiouran ollessa lakin päähän vetämistä vaille valmis. Matkakohteena oli Split Kroatian rannikolla, jonne lähdimme kolmen melko vasta täysi-ikäistyneen tytön voimin.

Suomesta lentää Splitiin noin kolmessa tunnissa, ja halpalentoyhtiöt kuten Norwegian tarjoaa menopaluu-lippuja jopa alta 200 euron. Lentokenttä on n. 25 kilometrin päässä kaupungista, ja väliä kulkee edullinen lentokenttäbussi, jolta matka sujuu puoleen tuntiin. Kroatian valuuttaa, kunia, kannattaa vaihtaa mukaan jo kotimaassa, sillä bussi tulee maksaa käteisellä.

Split

Itse Splitissä liikkuminen on melko vaivatonta. Turisteille kiintoisa vanhan kaupungin alue ja sen ympäristö ei ole kovin laaja, ja itse selvisimme lähes joka paikkaan kävellen. Jos mielii lähteä kauemmas, esimerkiksi shoppailemaan kaupungin toiselle puolelle Splitin kauppakeskukseen (Mall of Split), kannattaa ottaa paikallisbussi. Myös päiväretket Splitin ympäristöön ja kauemmas onnistuu kätevästi busseilla.

Splitissa ehdottomasti keskeisin nähtävyys on Diocletianuksen palatsi ja sen ympärys, joka varsinkin kesäkuukausina parveilee turisteja. Itse vältimme pahimman ryysiksen matkustamalla juuri ennen sesongin alkua, mutta alueella kierrellessä ei muilta turisteilta voinut välttyä. Aivan palatsin porttien ulkopuolella alkaa palmujen ympäröimä rantakatu Riva, jota reunustavat kahvilat ja kojut. Jo huhtikuun lopulla aurinko lämmitti päivällä sen verran, että saattoi mielellään istahtaa kahvilan varjon alle nauttimaan kylmää tai kuumaa ja katsella palmujen huojuntaa ja sataman laivojen keinuntaa.

Näkymä Marjanin niemimaalta

Itselleni mieleenpainuvin paikka Splitissä oli Marjanin kukkula, joka kohoaa vehreänä lenkkeily- ja patikointialueena kaupungin taustalla. Diocletianuksen palatsilta sinne on noin kilometrin matka, mikä taittuu kävellen Rivaa myötäillen. Marjanin kukkula on täynnä polkuja, ja jos mielii päästä johonkin tiettyyn paikkaan, kuten toisessa päässä olevalle rannalle, kannattaa opasteita seurata tarkasti. Itse vaeltelimme rauhassa kohti huippua, josta avautuu uskomaton näköala merelle ja alhaalle kaupunkiin. Todellakin kokemisen arvoinen ilta-auringon aikaan. Jos pitää luonnosta, puistoista ja upeista maisemista, kannattaa Marjanin läpikäymiseen varata useita tunteja, ja ottaa mukaan paljon juotavaa. Reitit eivät ole rankkoja, mutta varsinkin alun ylöspäin kulkevat polut kuumassa auringon paahteessa saivat todella hikoilemaan.

Bacvicen ranta
Lähellä keskustaa oleva Bacvicen ranta on ehdoton kohde kuumalle päivälle. Turkoosi vesi ja pehmeä hiekka luovat täydelliset puitteet uimiselle ja auringon otolle. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä heti toisena matkapäivänämme taivas oli pilvetön ja mittari kohosi yli 25 asteen, joten suuntasimme rannalle. Veteen en itse uskaltanut, koska lähdin reissuun hiukan puolikuntoisena. Auringon lämpö paljaalla iholla ja sanaristikoiden täyttely pyyhkeellä makoillen oli kuitenkin täydellinen varaslähtö kesään Suomen pitkän talven jälkeen.

Olimme Splitissä viikon, ja jos totta puhutaan, tekeminen oli loppua kesken. Split itsessään on melko pieni kaupunki, mutta sen ympärillä on monia kohteita, joissa voi viettää päivän tai kaksi. Kävimme esimerkiksi puolen tunnin bussimatkan päässä olevassa viehättävässä Trogirissa, joka on vanha satamakaupunki ja yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Lisäksi Splitin lähellä on lukuisia saaria, joissa en itse päässyt vierailemaan kesken reissun iskevän kuumeen takia. Splitistä on myös suhteellisen lyhyet välimatkat mm. Mostariin Bosniaan sekä lukuisiin muihin kohteisiin ympäri Kroatiaa. 

TrogirSadepäivien varalle Splitistä löytyy kaksi (ainakin isompaa) ostoskeskusta; Joker ja Small of Split. Joker on lähempänä, mutta pienempi ja vaatimattomampi kuin kauempana oleva uudempi Mall of Split. Myös vanhan kaupungin osasta löytyy isojen vaateketjujen kauppoja ja pikkuputiikkeja, mutta ne käy läpi melko nopeasti. Matkamuistomyymälöitä ja torikojuja on joka nurkalla, joten perinteisiä tuliaisia ei ole vaikealöytää. Oma suosikkini oli pieni teekauppa Kuca caja Split, josta ostin tuliaiset myös itselleni.


Split pieni, mutta hurmaava paikka, ja jo viikon reissulla keskeinen vanhan kaupungin alue kerkeää tulla tutuksi. Kesäkuukausina paikka on ilmeisesti melkoinen turistirysä, ja ainakin itse totesin valitsemamme ajankohdan juuri sopivaksi; kesäisen lämmintä, mutta kovin matkailusesonki ei ollut vielä alkanut. Eräs kahvilanpitäjä sanoikin ystävilleni: "two more weeks and this place is going to be crowded."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A good friend of mine inspired me to start a travel blog for my friends and family and for anyone who is interested. I’ll start my blog by listing my previous travels from last year.

In April I went to Split, Croatia with two of my friends. April was actually pretty good time to travel since there were warm already (20-25 Celsius degrees) but not too many tourists. In Split my favourite places were Marjan, a  hill full of hiking trails, and Bacvice beach where you can just lie down and relax in the sun shine.


 I would recommend spending maybe a week or a little less there since Split is not a very big city. There are still many interesting cities/towns and islands nearby for day trips (or why not over a night) for example a UNESCO world heritage site Trogir, an old seaport, just about half an hour away from Split. Split is great even for unexperienced travellers and in one week you'll get to know it quite well.

2 kommenttia:

  1. Oi ku alko tekeen mieli lähtä takas palmupuiden alle 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Tätä ku kirjotti nii ihan pysty hetkeksi jo kuvittelemaan että ois siellä taas 😍

      Poista