perjantai 7. heinäkuuta 2017

Kanjonimaisemia Kevon luonnonpuistossa


Kevon kanjonin eteläpää

Pääsykokeet on tehty ja opiskelupaikka saatu, joten kahden kuukauden tauon jälkeen on aika rientää taas seikkailuihin! Viimeisen viikon olen viettänyt Lapissa perheeni kanssa, reissun tarkoituksena 63 kilometrin mittaisen vaellusreitin valloittaminen.


16-vuotiaasta asti olen käynyt yhtä poikkeusta lukuunottamatta joka vuosi vaeltamassa. Ja joka kerta olen nauttinut luonnosta, etäisyydestä ja retkeilystä entistä enemmän! Tänä vuonna erämaassa tuli vietettyä neljä yötä ja viisi päivää, ja mukaan mahtui niin hellettä kuin kohmeisia sormiakin.Kohteena oli Kevon luonnonpuistossa menevä Kevon reitti, joka kulkee pääosin tunturissa ja Kevon kanjonin laaksossa. Tämä oli ensimmäinen vaellukseni tunturimaisemissa, ja huhhuh, että ne olivatkin upeat. :) Mikään ei voita sitä tunnetta kun aamulla unenpöpperössä kävelet 50 metriä teltalta pesemään hampaita, ja aamuauringossa istuessa edessä lepää kaunis kanjonimaisema.

Reissuporukka valmiina lähtöönAlkureissun meitä oli neljä vaeltajaa sekä yksi reipas koira. Lopuksi mukaan liittyi lisää sukulaisia, sillä vaelluksen tarkoituksena oli juhlistaa isäni 50-vuotis syntymäpäivää. Melkoinen tapa juhlia! Yksinäistä vaelluksella ei siis ollut, vaikka yhteydenpito ulkomaailmaan rajoittuikin 10 minuuttiin päivässä puhelinverkkojen puuttuessa. Leiriytyessä ja taukopaikoilla vastaan tuli myös muita vaeltajia, joista saatiin loistava kahdeksan hengen ristiseiska-peliporukkakin kasaan :) 
Kosken ylityspaikka

Vaelluksen hurjimpia kohtia olivat koskenylitykset, jolloin reittiä jatkaakseen tuli kulkea jopa vyötäröön asti ulottuvassa kovassa virrassa, joka oli tietenkin hyytävän kylmää. Koskenylityksiä oli yhteensä neljä, ja ensimmäisen kerran kun vaihdoin vaelluskengät crocseihin ja astelin kylmään veteen, tuntui siltä että varpaat kerkeää tippua pois ennen vastarantaa :D Kylmään onneksi tottui, ja viimeisimpiä ylityksiä jo odotti, kun oli ensin talsinut 3 tuntia helteessä painava rinkka selässä.


Fiellun putous

Reitin varrella oli myös uskomattoman henkeäsalpaavia maisemia ja paikkoja. Esimerkiksi Fiellun putous, jonka juurella on tauko- ja leiriytymispaikka, taikka kanjonin eteläpää, jossa tunturikoivumaiseman rikkoo yhtäkkiä edessä avautuva Kevon kanjoni. Näissä paikoissa kelpaa hetkeksi riisua rinkan selästä ja istua alas hengähtämään ja ihailemaan maisemia.
Kevon maisemat olivat mieleenpainuvat, ja astetta haastavampi reitti teki tästä vaelluksesta unohtumattoman. Kevon luonnonpuistossa kulkee toinenkin vaellusreitti (Guivin reitti), joka jäi kiinnostamaan. Ehkäpä se seuraavaksi, kun kaverinikin vaellusjalkoja alkoi kutittelemaan näitä reissukuvia katsoessa!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Last week I was hiking in Lapland with my family. The hike was 63 km long and we spent 5 days and 4 nights hiking in Kevo canyon. The views were absolutely amazing and I can tell you that this was the most memorable hike I've ever done. Maybe I will take another hiking route there next year :)


6 kommenttia:

 1. Onpa ihania kuvia! Mä en oo ikinä ollut mikään vaellusihminen, mutta kovasti haluaisin olla :D Näistä sun kuvissa näkyvistä maisemista iski taas se halu oppia tykkää vaeltamisesta, haha. Mulle se kynnyskysymys taitaa olla ruoka - voisin vaellella menemään ja nukkua teltassa, mutta trangiaruoka ei jotenkaan tunnu mulle mieluisalta ja riittävältä noin fyysisesti rankkaa suoritusta varten. Ja sen trangian ja teltan kantaminen ei myöskään oo mun lempipuuhaa. Mut muuten vaeltelu kelpais, jos joku noihin 'ongelmiin' keksis ratkaisun! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Vaeltaminen on kyllä ihan huippua vaikka onkin kyllä raskasta. Vinkkinä että teltta tuntuu kevyemmältä kun on kaveri kuka voi ottaa puolet kannettavaksi! Ja ite en raahaa trangiaa ikinä vaan käytän kevyempää ja pienempää kaasukeitintä :D Retkiruoka nyt tietenkin on mitä on, mutta oon niin laiska kokki joten oon jo aika tottunu joihinki Knorrin jauhe-minestronekeittoihin :D

   Vaeltaminen on onneksi helppo taas aloittaa vaikka parinkymmenen kilometrin viikonlopulla! Toivottavasti saat taas kipinän syttymään :)

   Poista
 2. Ei vitsi kuinka upeita kuvia!

  PS.onnea opiskelupaikasta :-)

  VastaaPoista
 3. Vaude mitä kuvia! Mullakin alkoi haluttaa vaeltamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Messiin vaan ku aateltiin lähtä Essin kaa ens kesänä samoihin maisemiin

   Poista