sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Tatravuoret: Patikkaretki yli 2 kilometrin korkeuteen


Juna puksuttelee läpi ylängön, ja välillä usvainen pilvi ympäröi maiseman kokonaan. Ikkunasta näkyy vihreää metsää, jonka vastapainona maisemaa halkoo kivinen kallio ja puiden välistä pilkahtelevat järvet. Yhtäkkiä maisema muuttuu, ja junan ikkunasta voi nähdä vaikuttavan vuoriston, kun pilvet antavat tilaa.

3 tunnin junamatkan päässä Slovakian pääkaupungista Bratislavasta sijaitsee mahtava Tatra-vuoristo (Vysoké Tatry), jossa kävin tekemässä reissun mieleenpainuvimman retken. Majoituin kolme yötä hieman kauempana pienessä kaupungissa nimeltä Poprad, josta taisi löytyä yksi (halpa) hostelli. Ja jollain ihme tuurilla tässä 8 hengen hostellissa tutustuin kahteen samanikäiseen suomalaiseen, jotka sain mukaan yhden päivän vaellusreissulle, jonka tarkoitus oli kiivetä valloittamaan huippu tässä vuoristossa.

Skokin vesiputous

Tatra-vuoristo sijaitsee Slovakian ja Puolan rajalla, ja meidän reittimme meni Slovakian puolella, lähtien Štrbské Plesosta. Reitti eteni siitä Skok-vesiputoukselle ja kauniiden vuoristojärvien ja -lampien ohi aina yli 2300 metriin vuoren huipulle, ja siitä alas Furkotská-laaksoon ja takaisin aloituspaikkaan. Reitti oli keskivaikea ja sen kesto on noin 6-8 tuntia, mutta me jäimme syömään eväitä ja lilluttelemaan varpaita lähes jokaiselle kauniille lammelle, joten patikkamme kesti koko päivän aamusta auringonlaskuun saakka.


Välissä kiipeämistä helpottamassa oli ketjuja. Tämä kohta on varmaan keväisin liukas, sillä suoraan oikealla puolella laskeutuu vesiputous.Reitin alku ja loppu on metsäistä polkua.

Reitillä oli upeita maisemia, ja koska reitti ei kuitenkaan ollut helpoimmasta päästä, ei vesiputouksen ohi päästyämme muut ihmiset juuri häirinneet menoa. Vaeltaessa saattoi pysähtyä pitkäksikin aikaa vain ihailemaan vuoria, laaksoja ja kirkkaita järviä ja luontoa.

Lähellä huippua vaeltaminen oli jo melko haastavaa, ja itse alle 160 senttisenä sain tarrata käsilläkin sopiviin otteisiin ainakin viimeiset sata metriä ennen huippua. Jotkin kohdat olivat myös niin jyrkkiä, ettei siitä kukaan ilman pientä kiipeilyä pääse. Viimeistään siinä vaiheessa kun vaatteetkin alkoivat kastua ohuen pilven imaistessa meidät sisäänsä, alkoi korkeus jo värisyttää. Vaikeimmissa ja liukkaissa kohdissa oli kuitenkin onneksi usein kallioon kiinnitetty ketju kapuamisen apuna.


Hyytävän kylmä järvi, jossa piti kuitenkin käydä pulahtamassa


Tämä oli varmasti reilini upein kokemus, sillä kerkesin jo kaivata luonnonrauhaa kolmen suuren kaupungin jälkeen. Reissun kruunasi uiminen vuoristojärvessä ja punainen täysikuu, joka näkyi tarpoessamme reitin viimeistä pätkää auringon jo laskettua.

Jos olet luonnon ystävä ja matkalla Slovakiassa, älä jätä tätä välistä! Reittejä on kaiken tasoisia ja pituisia, ja maisemat mykistävät varmasti jokaisen :)


Raikas vuoristovesi maistuu niin hyvältä lämpimän vesijohtoveden jälkeen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The most challenging and rewarding daytrip I have ever made. This hike in High Tatras in Slovakia took me 12 hours but all the pain in my legs the next day was totally worth it. The highest peak was in 2350 meters, and the views were amazing. 


8 kommenttia:

 1. Onpa kyllä upea paikka! <3 Mä haaveilen kovasti, että pääsisin joskus näkemään jotakin kauniita vuoria ja juurikin tämän kaltaisia maisemia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on! Suosittelen kyllä kovasti käymään, hyvin merkityt reitit ja upeat maisemat :)

   Poista
 2. Oi että mitä vuoria!! Kyllä kelpaa kiipeillä ylämäkeen, kun on tuollainen palkka!

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat kauniista maisemista! Toi vuorilla kiipeily ja patikointi on varmasti rankkaa, serkku oli just myös eteläamerikassa puolivuotta niin ne myös aika paljon teki näitä reissuja siellä ja ne kuvat niin mahtavia! :) <3

  ~ Finnlandsnorsk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo rankkaahan tuo on, mutta se kuuluu asiaan :D Se fiilis, kun on haastanut itsensä ylös asti ja katsoo sieltä maisemia on kyllä sanoinkuvaamaton.

   Poista
 4. Tää reissu oli jotain niin mahtavaa!!��

  VastaaPoista