lauantai 25. maaliskuuta 2017

Blub - hylätty vesipuisto Berliinissä


Moni varmasti tietää Berliinin hylätyn huvipuiston Spreeparkin, jota ympäröi korkea aita täynnä kieltomerkkejä, ja aluetta vartioidaan jopa koirien kanssa. Blub on hieman vähemmän tunnettu paikka, josta löytyy samaa menneen ajan tunnelmaa kuin Spreeparkista, mutta on huomattavasti helpompi kohde. Halusimme Berliinin reissulle jonkin omanlaisen ja kiinnostavan kohteen, joten mikäs sen parempaa kuin hylätty vesipuisto.
Blub avattiin vuonna -85 ja suljettiin vuonna 2002 ilmeisesti rottaongelmien takia. Aluetta ei onneksi purettu, vaan se suljettiin yleisöltä ja ympäröitiin aidoilla. Viime vuonna (2016) alueella oli tulipalo, joten suuri osa rakennuksista oli palanut maan tasalle tai vahingoittunut pahoin. Paikka oli kuitenkin selkeästi vanha vesipuisto, ja siellä kävellessä pystyi kuvittelemaan, miltä kaikki oli näyttänyt 15 vuotta sitten.

Blub sijaitsee Neuköllnissä Berliinissä osoitteessa Buschkrugallee 64, jonne pääsee helposti metrolla (U-bahn) tai bussilla. Metrolla liikuttaessa lähimmältä asemalta oli vajaan vartin kävely, bussipysäkiltä vain viiden minuutin. Kun esimerkiksi Spreeparkiin sisälle päästäkseen täytyy joko kiivetä korkean aidan yli, tai kaivaa kuoppa sen ali varoen samalla vartijoita, niin Blubiin on todella helppo päästä. Päärakennusta ympäröi aita, joka on kaadettu monesta paikasta, eikä ole vaikea löytää kohtaa, mistä livahtaa sisään.


Hylätty vesipuisto näytti olevan koostunut yhdestä isosta rakennuksesta ja ulkoaltaista. Päärakennus oli pahoin palanut, ja ainakin puolet siitä värjötteli paljaan taivaan alla, mistä katto oli sortunut. Niitä osia, jotka oli rakennettu kivestä tai betonista oli kuitenkin vielä pystyssä, ja kävimmekin myös sisäpuolella ihmettelemässä . Pikaisella googlaamisella paikasta löytyy paljon kuvia ennen suurta tulipaloa, jolloin puisto hylätystä ilmeestään huolimatta, oli astetta paremmassa kunnossa.


Blub oli sopiva melko pikainen kaupunkiseikkailu lyhyellä lomalla. Hylätyt rakennukset ja paikat huokuvat vielä entistä tunnelmaansa, vaikka luonto on vallannut alueen ja ihmiset merkanneet sen omakseen tagein ja graffitein. Osa hylättyjen paikkojen viehätystä onkin se, että ne eivät koskaan ole täysin hylättyjä.


Sivustolta abandonedbrelin.com löytyy paljon mielenkiintoisia hylättyjä kohteita Berliinissä :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

When in Berlin, we visited an old abandoned waterpark Blub. It's very easy to "sneak" in (srsly, we just walked in where the fences had been torn down) and it is pretty close to U-bahn and bus stations.

Abandoned places are a little creepy but also very fascinating. I enjoy the feeling when my heart beats a little faster when I think I heard something even though there shouldn't be any one else. If you are interested, abandonedberlin.com has information of Blub and many other places in Berlin.

11 kommenttia:

 1. Tuollaiset hylätyt paikat ovat kyllä tosi kiehtovia, vaikkei itse oo koskaan sellaisissa tullut käytyä. Olis kyllä tuolla siistiä vierailla kun joskus Berliiniin eksyy, vaikkei se ihan luvallista taidakaan olla? :D upeita kuvia oot kyllä saanut ja tuollaisia paikkoja mäkin haluun nähdä!

  Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja tosiaan olihan tuonne paikkaan kulkua rajoitettu aidalla, mutta sehän on vaan osa jännitystä ;) Tosin, mitään kieltoja tms en tuolla nähnyt joten jos joku olisi tullut kyselemään niin tietämättömyyteen on helppo vedota.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsit, mä olin just vaihdossa Saksassa ja Berliinissäki tuli käytyä pariin otteeseen mut en tienny tollasesta paikasta! Ehdottomasti pitää laittaa muistiin tää ja kaivella tota nettisivua sit ennen seuraavaa reissua :D Tosi mielenkiintosen näkönen paikka ja näen jo mielessäni myös kuin hienoja kuvia tuolta sais, haha! Kiva vähän erilaisempi kohde :)

   Jäin lukijaks sun blogiin, luin kaikki postaukset läpi ja tykkään sun tyylistä kuvata ja kirjottaa! Matkustusjutut kiinnostelee aina :) ja poistin mun edellisen kommentin ku sähelsin jotain... :D

   https://laura-linnea.blogspot.fi/

   Poista
  2. Kiitos! Ja joo, tolla sivustolla oli tosi paljon vastaavia paikkoja ja tosi informatiiviset artikkelit niihin, joten suosittelen jos etsii jotain kutkuttavampaa matkalle.

   Määkin tsekkasin sun blogin, tykkäsin sun jutusta viestinnän opiskelusta kun itsekin haen tänä keväänä Tampereelle journalistiikkaan ja viestintää lukemaan :)

   Poista
 3. Vitsit miten siistin näkönen paikka! Tällaiset paikat on jotenkin tosi kiehtovia ja olet upeasti saanut vangittua fiilistä näihin kuviin :)

  VastaaPoista
 4. Vau, upeita ja tunnelmallisia kuvia! Oon ihan heikkona kaikkiin hylättyihin paikkoihin, kunpa niitä löytyisi tästä ihan lähistöltäkin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja aivan totta, ainakin täällä kotioulussa varmaan kaikki käyttämättömät rakennukset puretaan lähes heti :/

   Poista
 5. hei tää oli mielenkiintonen postaus! Tosi kivoja kuvia ja diggasin tosi paljon siitä, että kerroit myös enemmän ton paikan historiasta:) Toi pitää käydä tsekkaamassa jos berliinissä tulee pyörähdettyä!

  http://elli-amanda.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitos! Ja todellaki kannattaa käydä ainaki jossain vastaavassa jos tää ei oo enää silloin pystyssä :)

   Poista